Ben je er klaar voor? In dit artikel ga ik je een lijst geven van de 20 leukste kennismakingsspellen die je direct kunt gebruiken!
Waarom is kennismaken belangrijk?
Goed kennismaken met elkaar is heel belangrijk! Waarom? Omdat het vaak de toon zet voor wat daarna komt. Het kan verleidelijk zijn om het voorstelrondje over te slaan, want het kost vaak best wat tijd om elkaar echt goed te leren kennen. Maar zeker wanneer volwassenen, studenten, collega’s of kinderen elkaar voor het eerst zien, dan voelen mensen zich vaak nog niet helemaal op hun gemak omdat ze eigenlijk geen idee hebben met wie ze in een groep zitten. Juist daarom is het belangrijk om tijd te nemen om elkaar te leren kennen. Je zal zien dat deelnemers het daarna makkelijk vinden om zich open te stellen, vragen te stellen of met elkaar in gesprek te gaan.
Kennismaken, hoe doe je dat eigenlijk?
Het is misschien een hele basale vraag. Maar hoe pak je dat nou op een goede manier aan? Er wordt vaak voor de makkelijkste manier gekozen. We doen even snel een rondje en iedereen vertelt zijn naam, woonplaats en leeftijd. Maar ken je elkaar dan echt? Wanneer je mensen echt goed met elkaar kennis wil laten maken, dan moet je daar tijd voor reserveren. Wij raden zelfs aan om meerdere momenten te plannen waarom je mensen met elkaar kennis kan laten maken. Wat doe je dan op zo’n moment? Voor die momenten hebben wij een grote lijst gemaakt met allemaal kennismakingsspelletjes die je allemaal kunt gebruiken. Wat is jouw favoriete kennismakingsspel?
Voor wie zijn deze kennismakingsspellen geschikt?
Ik heb deze lijst zo gemaakt dat je deze kennismakingsspelletjes voor een hele brede groep mensen kunt gebruiken. Ter inspiratie kun je hierbij denken aan:
- Het onderwijs. Hierbij kan je denken aan de basisschool, middelbare school en studenten. Deze kennismakingsspelletjes kan je eenvoudig inzetten in de klas, tijdens een eerste schooldag, in de eerste weken van de brugklas of bij een kennismaking met een nieuwe docent.
- Op het werk. In deze lijst vind je veel spellen die je kan gebruiken bij de kennismaking met een nieuwe collega. Daarnaast kan je deze spellen ook goed inzetten voor volwassenen als ijsbreker/energizer tijdens trainingen, workshops en cursussen.
- En uiteraard kan je deze spellen ook gebruiken voor je sportclub, om kennis te maken met je buren, bij een studentenvereniging, een kring, een interview, etc. Voldoende mogelijkheden voor de creatieve geest!

Gun jezelf het gemak van een kennismakingsspel
Met dit kennismakingskaartspel bespaar je jezelf een hoop gedoe. Haal de kaarten uit de doos en je hebt direct een super leuk en creatief spel waarbij je meteen een hele leuke indruk maakt.
Prijs: €14,95
Snelle levering: Vandaag besteld, morgen in huis
Een leuk kennismakingsspel in een handomdraai
Kennismakingsspel #1: M&M kennismakingsspel
Geschikt voor: Alle leeftijden
Groepsgrootte: 3-15 personen
Spelduur: 20-60 minuten
Ik heb al eerder een artikel geschreven met een complete uitleg van het M&M kennismakingsspel. Deze uitleg kun je hier vinden >>>

Kennismakingsspel #2: Heb je ooit…
Geschikt voor: Alle leeftijden
Groepsgrootte: 3-30 personen
Spelduur: 10-20 minuten
- Heb je ooit gehuild bij het kijken van de Titanic?
- Heb je ooit snoepjes gepikt bij de Kruidvat?
- Heb je ooit een hele serie gebingewatched?
- Heb je ooit vakantie gevierd in Spanje?
- Heb je ooit op voetbal gezeten?
De vragen kun je natuurlijk helemaal naar eigen inzicht invullen. Het is leuk wanneer de vragen relevant zijn voor het team, groep, club, etc. Het is wel belangrijk om bij een kennismaking geen disciminerende, vernederende of genante vragen te stellen.
Kennismakingsspel #3: Online Onderzoeker
Geschikt voor: 14 jaar en ouder
Groepsgrootte: 4-16
Spelduur: 30-45 minuten
Verdeel de groep in tweetallen. Iedereen heeft als taak om binnen 10 minuten zo veel mogelijk informatie te vinden over de ander. Hiervoor kan social media (facebook, instagram, etc.) gebruikt worden, maar ook al het andere dat het internet te bieden heeft. Nadat de tijd om is wordt alle gevonden informatie gedeeld met de groep. Geef degene over wie de informatie ging altijd de ruimte om te reageren op hetgeen gedeeld is. Laat de ander de informatie eventueel aanvullen of juist corrigeren wanneer het niet klopt.
Dit kennismakingsspel zal met name in de smaak vallen bij de jongere generatie. Wij vinden dit vooral een leuk spel omdat het vooral niet suf is en juist een hele creatieve manier is om elkaar te leren kennen.

Kennismakingsspel #4: Kennismakingsbingo
Geschikt voor: 12 jaar en ouder
Groepsgrootte: 9-50
Spelduur: 15-30 minuten
Je hebt niet veel nodig voor dit kennismakingsspel, alleen een kleine beetje voorbereidingstijd. Maak een bingokaart met allerlei willekeurige feitjes. Deze feitjes kunnen te maken hebben met de groep (een sportclub kan bijvoorbeeld veel feitjes hebben over sport) maar dat hoeft niet. Bij feitjes kan je denken aan “heeft blauwe ogen”, “bakt graag taarten” of “is de jongste in het gezin”.
Alle deelnemers krijgen een bingokaart en gaan er vervolgens op uit om zo snel mogelijk bingo te krijgen. Je kan een vakje van je bingokaart afstrepen wanneer je iemand vindt op wie één van de feitjes van toepassing is. Wanneer je zo iemand gevonden hebt schrijf je de naam van die persoon in het vakje.
Spreek van te voren goed af wanneer je bingo hebt. Moet je een rij vullen of juist de hele kaart? Zorg dat die duidelijk is voor alle deelnemers.
Kennismakingsspel #5: First dates
Geschikt voor: 16 jaar en ouder
Groepsgrootte: 4-40
Spelduur: 15-30 minuten
- Waar kom je vandaan?
- Uit wat voor gezin kom je?
- Houd je van een feestje?
- Ben je zenuwachtig?
- Hoe ziet je ideale vakantie eruit?
Dit lijstje is uiteindelijk natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Vervolgens geef je iedereen een aantal minuten om een andere deelnemer te vinden en deze vragen te stellen en uiteraard ook de vragen van de ander te beantwoorden.
Je zult zien dat dit een super leuke draai geeft aan je kennismaking. Mensen wordt uitgedaagd om net even andere vragen aan elkaar te stellen wat tot veel grappige situaties kan leiden.

Kennismakingsspel #6: Hart tot Hart Lifestyle
Geschikt voor: 12 jaar en ouder
Groepsgrootte: 3-20
Spelduur: 15-30 minuten
Of laat iedereen 3 kaarten trekken en ze vervolgens aan iemand anders geven om te beantwoorden. In dit kennismakingsspel komt een rijke variatie aan vragen voor. Dit zijn een aantal voorbeelden:
- Wat is of was jouw lievelingsvak op school?
- Wat zijn de 3 woorden die jou het beste omschrijven?
- Wat staat er in jouw laatste verstuurde appje?
- Wat is je guilty pleasure?

Kennismakingsspel #7: Iedereen op een rij
Geschikt voor: 8 jaar en ouder
Groepsgrootte: 7-30
Spelduur: 10-30 minuten
Je kan voor dit spel allerlei soorten vragen bedenken. Bijvoorbeeld:
- Wie is het jongst en wie is het oudst?
- Maak een rij op basis van de eerste letter van je voornaam
- Wie werkt er het langst en wie het kortst bij het bedrijf?
- Wie eet er het vaakst pizza?
- Maak een rij op basis van je huisnummer.
- Wie geeft het meeste geld uit aan kleidng?
- Wie is er het bangst voor spinnen?
Wij vinden dit spel leuk omdat het zo lekker veel beweging met zich mee brengt. Naast een kennismakingsspel is het zeker ook een Energizer.

Kennismakingsspel #8: Speeddaten
Geschikt voor: 12 jaar en ouder
Groepsgrootte: 10-40
Spelduur: 10-30 minuten
Maak 2 rijen met stoelen die tegenover elkaar staan. Vraag aan iedereen om op een willekeurige stoel te gaan zitten en vertel daarbij dat ze 2 minuten hebben om elkaar vragen te stellen. Zijn de 2 minuten voorbij? Dan schuift iedereen in één rij een stoel op zodat je weer tegenover iemands anders zit. Nadat de volgende 2 minuten voorbij zijn schuift iedereen in de andere rij een stoel op.
Dit is een hilarisch en effectief kennismakingsspel dat je bijna altijd wel in kan zetten. Zet de stoelen klaar en je kunt beginnen!😍
Kennismakingsspel #9: Lijst van 5
Geschikt voor: 12 jaar en ouder
Groepsgrootte: 15-50
Spelduur: 20-30 minuten
Ik zal een voorbeeld geven. Ik stel de vraag: Wat zijn 5 dingen die je inspireren? Vervolgens maakt ieder groepje een lijst van 5 dingen die hen inspireren. Een andere vraag kan zijn: Wat zijn 5 gewoontes van succesvolle mensen? of Wat zijn 5 dingen die je kunnen frustreren?
Het kunnen ook grappige vragen zijn zoals: Wat zijn de 5 stomste films die je ooit gezien hebt? of Wat zijn 5 lievelingsgerechten?
Dit kennismakingsspel kan op tal van manieren gebruikt worden. Het leuke aan het spel is dat de mensen in de kleine groepjes elkaar snel beter leren kennen doordat ze de vragen met elkaar moeten bespreken om uiteindelijk tot een lijst te komen.

Kennismakingsspel #10: Cinderella
Geschikt voor: Alle leeftijden
Groepsgrootte: 15-50
Spelduur: 20-30 minuten
Kennismakingsspel #11: 10 Dingen
Geschikt voor: 14+
Groepsgrootte: 16-60
Spelduur: 20-30 minuten
Het spel werkt als volgt: Verdeel de (grote) groep in allerlei kleine groepen van 4-6 mensen. Laat iedereen groep een lijst van 10 dingen maken die ze met elkaar gemeen hebben. Dit kunnen dingen zijn als:
- We houden allemaal van pannenkoeken
- We gaan allemaal graag naar Zuid Frankrijk op vakantie
- We doen allemaal een sociale studie
- We zijn allemaal fan van Ajax
- We houden allemaal van koken
Zorg dat je de groepen uitdaagd om echt specifieke dingen te bedenken die ze gemeenschappelijk hebben. Het is dus wel de bedoeling om weg te blijven bij gemeenschappelijk dingen als: We zijn allemaal mens, etc..
Met dit kennismakingsspel zullen de deelnemers ontdekken hoe verassend veel ze gemeenschappelijk hebben met mensen die ze in eerste instantie niet eens kenden.

Kennismakingsspel #12: Wie heeft het gedaan..
Geschikt voor: Alle leeftijden
Groepsgrootte: 6-20
Spelduur: 10-20 minuten
Laat iedereen een ludiek of interessant feitje over zichzelf opschrijven op een briefje. Bij feitjes kan je bijvoorbeeld denken aan:
- Ik ben al 10 keer verhuisd
- Ik heb wel eens een marathon gelopen
- Ik neem ’s ochtends altijd een koude douche
- Ik heb thuis 4 katten
Vervolgens worden alle briefjes opgevouwen en in een grote schaal/doos gedaan. Om de beurt trekt iemand een kaartje uit de schaal en leest hard op voor wat erop staat. Vervolgens moet die persoon raden bij wie het kaartje hoort en licht hij/zij toe waarom. Als het niet klopt gaat het kaartje weer terug in de schaal.
Dit kennismakingsspel is een luchtige manier om elkaar te leren kennen. Het is flexibel, je kan bijvoorbeeld ook iedereen 2 kaartjes in de schaal laten doen, en je kan het spel ook goed inzetten wanneer je niet zo veel tijd hebt.

Kennismakingsspel #13: Marshmallow Challenge
Geschikt voor: Alle leeftijden
Groepsgrootte: 6-20
Spelduur: 20-40 minuten
De Marshmallow Challenge gaat als volgt: Maak groepjes van 4-5 mensen. Geef iedereen groep 20 spaghetti stokjes, een meter touw, een meter plakband en een marshmallow. Het doel is om met dit materiaal de hoogste toren te maken. Het groepje met de hoogste spaghetti toren wint!
Gegarandeerd plezier met dit kennismakingsspel!
Je kan aan het eind nog even een rondje doen om de deelnemers te vragen wat ze tijdens de challenge over elkaar te weten zijn gekomen.

Kennismakingsspel #14: The Hot Seat
Geschikt voor: 16+
Groepsgrootte: 5-10
Spelduur: 20-50 minuten
Dit is hoe het werkt: Zet een stoel in het midden van de groep. Kies een persoon die erop moet zitten. Vervolgens mag iedere deelnemer van de groep een vraag stellen aan degene in de hot seat. Het mogen persoonlijke vragen zijn, maar ook meer algemene vragen.
Zorg er in ieder geval voor dat het niet te persoonlijk wordt.
Het doel van het spel is om elkaar beter te leren kennen, niet om elkaar voor het blok te zetten of schaamte op te roepen.

Kennismakingsspel #15: Waar sta jij?
Geschikt voor: 16+
Groepsgrootte: 5-10
Spelduur: 15-30 minuten
Creëer een denkbeeldige lijn. Links van de lijn is het ene uiterste en rechts is het andere uiterste van de lijn. Zorg dat er voldoende ruimte is voor mensen om zich op te kunnen stellen langs deze lijn.
Je speelt dit spel door verschillende vragen te stellen aan de deelnemers. Iedereen reageert op de vraag door ergens langs de lijn te gaan staan op basis van hun persoonlijke mening over de vraag. Bijvoorbeeld: Ik stel de vraag “zomer of winter”? Wanneer deelnemers een sterke voorkeur hebben voor zomer dan moeten ze helemaal links gaan staan. Een sterke voorkeur voor winter? Dan gaat de deelnemer helemaal rechts staan. Wanneer iemand neutraal is dan gaat hij/zij in het midden van de lijn staan.
Je kan allerlei soorten vragen stellen. Bijvoorbeeld:
- Koffie of thee?
- Zoet of zout?
- Italië of Spanje?
- Chocolade of aardbei?
- Ochtend of avondpersoon?
- Liever rijk of knap?
Veel van de vragen kunnen super grappig zijn. Maar je kan ook diepere vragen gebruiken voor het spel. Een leuk voordeel aan het spel is dat het iedereen vraagt om actief mee te doen.

Ken je dit kennismakingsspel al?
Hart tot Hart Lifestyle is een super leuk en dynamische kennismakingsspel dat je kan gebruiken om elkaar (nog) beter te leren kennen. Dit kennismakingsspel bevat 2 gespreksstarters. Aan de ene kant vind je 70 leuke vragen die je aan elkaar kunt stellen. Aan de andere kant vind je afbeeldingen waarmee je kan associëren. Ook nieuwsgierig. Bekijk het spel hier >>>

Kennismakingsspel #16: 7 Woord Biografie
Geschikt voor: 16+
Groepsgrootte: 5-15
Spelduur: 15-30 minuten
- Gevangenis, gelovig, getrouwd, gelukkig, psycholoog, wielrennen, lasagne
- Zonder werk, succes, getrouwd, gescheiden, België, Beleggen
Kennismakingsspel #17: Naam-Gooi-Spelletje
Geschikt voor: 14+
Groepsgrootte: 8-20
Spelduur: 10-20 minuten
- Laat alle spelers in een cirkel staan. Iemand krijgt de bal en zegt zijn naam. Vervolgens gooit hij/zij de bal naar iemand anders en de persoon die de bal vangt noemt vervolgens zijn/haar naam. Je blijft dus de bal overgooien naar elkaar en degene die de bal vangt noemt zijn/haar naam. Laat dit een tijdje doorgaan totdat iedereen zijn naam een paar keer gezegd heeft.
- In de tweede fase noem je eerst de naam van degene naar wie je de bal wil gooien en vervolgens gooi je de bal naar die persoon. Laat dit zo doorgaan totdat iedereen de bal een aantal keer heeft gehad.
- In fase 3 zeg je de naam van de persoon naar wie je de bal gooit en de persoon naar wie diegene vervolgens weer de bal moet gooien. Bijvoorbeeld: “David, gooi de bal naar Erwin.” Wanneer David de bal vangt gooit hij de bal gelijk door naar Erwin. Erwin zal vervolgens weer een naam noemen en naar wie hij/zij de bal moet gooien.
- Iedereen heeft elkaars naam nu heel vaak gehoord. Geef iedereen nu de kans om de namen te noemen van iedereen in de groep. Grote kans dat het na dit spelletje lukt!

Kennismakingsspel #18: Ra-Ra Wie Ben Ik?
Geschikt voor: 14+
Groepsgrootte: 8-20
Spelduur: 10-20 minuten
Kennismakingsspel #19: Stoelen Race
Geschikt voor: 14+
Groepsgrootte: 8-20
Spelduur: 10-20 minuten
- Ik ga graag op vakantie in Frankrijk!
- Ik kom uit Amsterdam!
- Ik hou niet van pizza!
- Ik werk hier meer dan 2 jaar!
- Ik sport meer dan 2x per week!
- Ik ben toe aan vakantie!
Iedereen die zich herkent in de uitspraak (bijvoorbeeld iedereen die graag op vakantie in Frankrijk gaat) moet dan opstaan en zo snel mogelijk een andere stoel vinden. Degene die in het midden staat probeert ook zo snel mogelijk een stoel te vinden. De deelnemer die overblijft (en dus geen vrije stoel kon vinden) is de volgende die zijn/haar naam noemt en een eigenschap.
Maak je klaar voor een lekker vlot, grappig en dynamisch spelletje om elkaar te leren kennen!

Kennismakingsspel #20: Binnen-Buiten Cirkel
Geschikt voor: 14+
Groepsgrootte: 14-50
Spelduur: 15-30 minuten
- Waar zou je altijd nog eens heen willen? En waarom?
- Zou je liever de oceaan over zeilen of vliegen? Waarom?
- Als het kon, zou je dan liever 100 jaar geleden of 100 jaar in de toekomst willen leven?
- Wie zou je ooit nog wel eens willen ontmoeten? Waarom?
- Ga je liever naar de bios of kijk je liever thuis? Waarom?
- Wat zou je doen wanneer je een miljoen zou winnen?
- Wat vind je leuk aan jezelf?
- Als je een dier zou kunnen zijn, welke zou je dan kiezen? Waarom?
Laat alle deelnemers een binnen cirkel en een buiten cirkel maken. De deelnemers in de binnenste cirkel kijken naar buiten en de mensen in de buitenste cirkel kijken naar binnen. De deelnemers staan nu in een cirkel tegenover elkaar (en als het goed is heeft dus iedereen een gesprekspartner).
Vraag alle deelnemers in de binnenste cirkel een vraag te beantwoorden aan hun partner. De mensen in de buitenste cirkel luisteren alleen naar hun gesprekspartner. Vraag vervolgens aan de mensen in de buitenste cirkel om 2 gesprekspartners naar rechts op de schuiven en laat hen vervolgens antwoord geven op de dezelfde vraag. De nieuwe binnenste cirkel partner luistert dit keer. Geef iedereen ongeveer 30 seconden tot een minuut om de vraag te beantwoorden.
Houd de cirkel in beweging zodat alle deelnemers naar elkaar kunnen luisteren en hun ideeën kunnen uitwisselen met verschillende mensen. Draai 3 naar links, beantwoord een vraag; Ga 1 naar rechts, beantwoord een vraag; etc. Probeer te voorkomen dat deelnemers vaak dezelfde gesprekspartners hebben.
Dit kennismakingsspel is vooral leuk omdat mensen elkaar 1-op-1 kunnen spreken, ondanks dat je een grote groep bent.
0 reacties